BLOG

A Wall Street igazi farkasa nyilatkozott az amerikai kamatokról! (videóval)

A fenti képen látható úriember Jamie Dimon, az US-i JP Morgan befektetési bank CEO-ja. Megítélésem szerint ő lehet a Wall Street egyik legbefolyásosabb üzletembere és nem nem mellesleg egy rendkívül jó koponya.

Szavait érdemes mindig nagy figyelemmel kísérni, így most is, amikor a 10 éves US-i állampapírok közeljövőben várható 4%-os hozamszintjéről beszél. Jelenleg ez az érték 3% környékén mozog és sok piaci szakértőnél kivágta a biztosítékot ez a kijelentés.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy egy mesterségesen fenntartott, rendkívül piacbarát kamatkörnyezetet hoztak létre a központi bankok a válságból való kilábalásra. Emiatt a több évtizedes normákhoz képest teljesen elrugaszkodott szintekre kerültek a kamatok és a hozamok. Hosszabb időre visszatekintve az US-i kamatok mértéke átlag 5% körül voltak, a 10 éves hozamszintek pedig átlag 6% körül. A nagy kérdés, hogy az ide vezető út milyen gyorsan fog megtörténni, ez az amiért Jamie Dimon szavai oly nagy visszhangot keltettek. A CEO szerint az USA olyan állapotba került, ami 2%-nál nagyobb éves szintű fenntartható növekedésre ad lehetőséget. Ez adhat teret a kamatemelések vártnál korábbi felpörgésére.

Watch CNBC’s exclusive interview with JP Morgan CEO Jamie Dimon from CNBC.

TAGS > , ,