BLOG

A fejlődő piaci kötvényportfóliók tulajdonosainak érdemes lassan résen lenni!

Az US-i központi bank (FED) elemzése szerint a fejlődő piaccal rendelkező gazdaságok (EME) nem-pénzügyi vállalatainak adósságállománya napjainkra már meghaladja a $25.000mrd-t. Ez a summa a 2008-as gazdasági válság idején mért szint háromszorosa és az érintett országok összesített GDP-jének 110%-a. A várható US-i kamatemelések növekvő terhet jelentenek majd e térségek társaságai számára a dollárban fennálló adósságteljesítésre. Az átlag feletti kockázattal rendelkező EME vállalati adósságtömeg mérete is napról-napra dönt újabb rekordokat.

15 EME ország 12 ezer vállalatát elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy 23%-uk már ebbe a kategóriába esik. Az USA-ban és az EU-ban ez az arány mindössze 8%.

A rendszerszintű kockázatok országonkénti felmérése után megvizsgálták a változó körülmények esetén fellépő esetleges problémákat is. Ezek szerint a várhatóan 2019-ben 3%-os szintet elérő FED kamat emelések még nem okoznak majd problémát. Innentől viszont már számottevően nőnek a térség kockázatai és az EME országok növekedése is érezhetően lassulni fog. Jó hír, hogy hazánk e tekintetben sem számít kiemelt kockázatú országnak.

TAGS > , ,