BLOG

Hazánk a 8. helyet foglalja el a külföldi beruházásokért folyó globális versenyben!

Ebben a megmérettetésben azok a projektek vettek részt, amelyek során legalább $1m került befektetésre, minimum 20 ember számára biztosítottak munkahelyet és a gyártóterület elérte az 1’900m²-t.

A magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly egyébként 96 befektetési tárgyalást zárt le sikeresen, ezek összesen több mint €3mrd új beruházást és 17 ezer új munkahelyet eredményeztek hazánkban.

A projektek közül összesen 36 kapcsolódik a járműiparhoz, e projektek beruházási volumene több mint €1,5mrd és hozadékként közel 7 ezer új munkahely jött létre. A regionális eloszlást tekintve a legtöbb projekt Budapesten valósult meg (15). Ezt követi Pest-megye (10), majd BAZ, Hajdú-Bihar, Heves és Győr-Moson-Sopron megyék (egyenként 8 projekttel). A legtöbb befektetett tőke, €1,7mrd Németországból érkezett, ezt követően az USA-ból jött hazánkba a legnagyobb, €399m befektetés, a harmadik legtöbb pénzt, 300 millió eurót pedig dél-koreai vállalatok beruházásai hozták. Érdemes kiemelni, hogy a kelet-európai és a közép-ázsiai területeket illetően, hazánk vezeti a rangsort az egy főre jutó beruházások értékének tekintetében.

TAGS > ,