BLOG

A hibrid lesz a nyerő: alacsony költségek – adaptív szemlélet!

Minden téren törekszünk a kényelemre és valljuk be az elmúlt 10 év világszerte elkényeztette a befektetőket. A központi bankok által brutális mennyiségben a tőkepiacokra szórt pénz és kellő türelem mellett nem volt nehéz feladat érdemi nyereségre szert tenni. Ez párosult a befektetési szolgáltatások díjainak csökkenésével, ami tovább növelte a nettó profitot.

Ez a tendencia mára olyan szintre jutott, hogy a befektetők jelentős része passzivitásba vonult, alacsony költségek mellett ülnek békésen az ETF portfóliókon, és nem mellesleg halálra keresik magukat.

A jövőt tekintve viszont érdemesnek tűnik új stratégiát választani, olyat ami ötvözi az ETF-ek költséghatékonyságát az adaptív szemlélettel. Mert a piac bizony változékonyabb lesz, amint szűkülnek a mesterséges pénzforrások és egyre idegesebb lesz mindenki!

Jóval szorosabbra kell húzni a kockázatkezelési elveket, jóval gyanakvóbban kell ismét belenézni az egyes cégek könyveibe, sűrűbben kell majd adni-venni, többször átsúlyozni, egyszóval mozgalmasabb lesz a szakemberek élete.

Minderre a megoldást azok hibrid portfóliók és alapok fogják jelenteni, amelyek a népszerű ETF-ek további alkalmazásával egy jóval aktívabb szemlélet mellett törekszenek majd a piaci viharok kivédésére.