BLOG

Ne akarjunk okosabbak lenni a piacnál, tartsuk befektetve megtakarításainkat!

Sűrűn halljuk, hogy ideje újra gondolni befektetési stratégiáinkat, mert nehéz idők jönnek a tőkepiacokon. Ez jó eséllyel így is van, de érdemes ilyenkor is körültekintően eljárni.

A honi piacunkat is beleértve, idén $4’000mrd hagyta el a fejlődő piacokat.

Ez annyira nem meglepő, hiszen itt várják egy esetlegesen kialakuló válság első komolyabb viharait. Ennek tükrében a józan ész szerint menekíteni kellene nekünk is a pénzünket, ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy nem feltétlenül járunk így jobban.

Ha az elmúlt 20 évben folyamatosan befektetve tartottuk volna megtakarításainkat a fejlődő piacokon, minden válság vagy piaci megingás ellenére gond nélkül ötszöröztük volna meg a pénzünket!

Felesleges tehát túlokoskodni a dolgot, mert ha adott időszak alatt a legnagyobb emelkedésekből csak 5 napot hagytunk ki, máris integethetünk az elérhető nyereségünk tetemes részének. Ha olyan gyakran váltogattuk jelenlétünket a tőkepiacon, hogy a 40 legnagyobb emelkedésű napból maradtunk ki 20 év alatt, nos ez esetben már negatív egyenleget látunk a számlánkon. Figyelmünket fordítsuk inkább a portfóliónk összetételere, megfelelő szakember közreműködésével!

TAGS > , ,